Psychopathologie en ontwikkelingspsychologie

De scholingsmodule psychopathologie en ontwikkelingspsychologie is o.a. bedoeld voor degenen die na het volgen van de post hbo-opleiding Systeemgericht werken op VO niveau door willen gaan met de postdoctorale opleiding systeemtherapie. Om toegang te krijgen tot deze postdoctorale opleiding heeft de N.V.R.G. als eis gesteld dat je naast het hebben van een VO voldoende moet zijn geschoold in de psychopathologie en de ontwikkelingspsychologie.

T&C systeemtherapeuten in company biedt de module psychopathologie en ontwikkelingspsychologie aan in de Oranjehof. De module psychopathologie wordt gegeven door dr. Jeroen Terpstra, psychiater en hoofd van het zorgprogramma 24 uurs acuut en de module ontwikkelingspsychologie wordt gegeven door dr. Monique Renssen, GZ Psycholoog. De modules psychopathologie en ontwikkelingspsychologie zijn door de N.V.R.G. getoetst en erkend.

Inhoud van de modules

De modules bestaan uit twee maal drie dagen, 24 uur psychopathologie en 24 uur ontwikkelingspsychologie.

De module psychopathologie

De module psychopathologie volgt de hiërarchie van DSM. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders  wat in veel landen als standaard diaganostisch instrument wordt gebruik in de psychiatrie.

Na een algemene inleiding volgt de bespreking van de opbouw van de DSM en de veel voorkomende stoornissen die daarin beschreven zijn. U leert  ziektebeelden te herkennen en tot een classificatie te komen door middel van het zogeheten vijf assensysteem.
Van iedere groep stoornissen worden diverse behandelmogelijkheden belicht.

De module ontwikkelingspsychologie

In de module ontwikkelingspsychologie maakt u kennis met de verschillende ontwikkelingsfasen die een mens door maakt van kind tot volwassenheid. U leert het gedrag en de fysieke ontwikkeling in de verschillende fasen onderkennen. Hoe het verloop is van de taalontwikkeling en de emotionele/sociale ontwikkeling. In het bijzonder wordt er stilgestaan bij het belang van een veilige hechting (attachment).

Docenten

Jeroen TerpstraDr Jeroen Terpstra is psychiater en gespecialiseerd in de Acute (klinische) Psychiatrie, Psychofarmacologie en Diagnostiek. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar Schizofrenie en is werkzaam als Hoofd Behandelprogramma 24uurs/Acuut RvZE Flevoland.  Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de krijgskunsten en is rijkserkend docent in zelfverweer en agressiehantering.

Monique RenssenDr Monique Renssen is gz-psycholoog, trauma therapeut en EMDR trainer. Ze is werkzaam in de GGZ en heeft een eigen praktijk in Almere. Ze onderstreept het belang van een veilige hechting in de ontwikkelingsfase van een kind als preventieve invloed op stress en trauma. Zij heeft zich gespecialiseerd in traumabehandeling.


Kosten

De kosten zijn € 1.500,- voor het totaal of € 750,- per module, inclusief een reader met achtergrondinformatie en koffie/thee en lunch tijdens de opleidingsdagen.

Aanmelding

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@deoranjehof.nl met vermelding van je naam, adres en de cursus. Per post aanmelden kan ook door te schijven naar De Oranjehof, centrum voor relatie en gezin, Kerkweg 2 ,8091 GA Wezep.

Na aanmelding ontvang je per post een nota thuis die tevens als bevestiging van de aanmelding geldt.

Annulering

Annulering kan middels een aangetekende brief. De kosten van annulering tot 3 maanden voor de start van de cursus, zijn 10% van de totale cursuskosten. Tot 1 maand voor aanvang van de cursus is dit 25%. Bij annulering korter dan 1 maand voor aan vang van de cursus vindt geen restitutie van cursusgeld plaats.

Data

De volgende module wordt gegeven op:

  • Ontwikkelingspsychologie: 18 sept, 2 okt en 6 nov 2015
  • Psychopathologie: 13 mei, 27 mei en 10 juni 2016

Alle opleidingsdagen zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

Locatie

De Oranjehof, centrum voor relatie en gezin
Kerkweg 2
8091 GA Wezep (bij Zwolle)